2012. szeptember 24., hétfő

„Egy varázslatos különc”-Friedensreich Hundertwasser


 Friedensreich Hundertwasser osztrák festő, építész, szobrász, Bécsben született 1928-ban. A 20. század végére az egyik legismertebb osztrák művész lett, bár művei mindig megosztották a közvéleményt.

 
   Óvoda-Frankfurt

 A téma amiről leginkább ismeri a világ az Organikus építészet. Filozófiája: „Az egyenes vonal az ördög eszköze”. Szerinte az egyenes vonalakkal történő építkezés a természet megerőszakolása.  Műveire jellemzőek az erős színek, organikus formák, az ember és természet összhangjának megteremtése, erős individualizmus.

 Borászat-Németország

 Egyedülálló műveket alkotott, építészetében sokszor párhuzamot vonnak közte és Antoni Gaudí között, mindketten intenzíven használták a biomorph formákat és mozaikokat. Egon Schiele munkái a kezdetektől inspirálták és sokszor hasonlítják stílusát Gustav Klimtéhez.  Művészetét a szürrealista automatizmuson alapuló transzautomatizmusnak hívta, mely inkább fókuszál a mű nézőjének élményére mintsem a művészére.

Markhalle- Altenrhein

Egyik leghíresebb alkotása a Hundertwasser ház, Bécsben.


 A Hundertwasser házban hullámos padlókat találunk ("egy egyenetlen padló dallam a lábnak"), a tetőt föld és fű borítja, nagy fák nőnek a szobákban és ágak nyúlnak ki az ablakokon.

Nem fogadott el fizetséget a tervezésért, mondván hogy így is megérte dolgoznia, legalább nem tudtak valami rondaságot építeni a helyén. A házban 52 lakás, 4 iroda, 16 privát és 3 közös terasz, összesen 250 fa és bokor található. A Hundertwasser ház Ausztria egyik leglátogatottabb épülete, és ma része Ausztria kultúrális örökségének.


 Darmstadtban, Németországban található a Waldspirale , egy föld színekkel gazdagon kifestett, a 90-es években épített lakóház. 105 lakás található benne, egy belső udvar, játszótér, egy kis mesterséges tó, 1000 egyedi ablak. Minden ajtó egyedi kilincset kapott.


 Mint aktív környezetvédő, Hundertwasser először elutasította a megbízást, hogy áttervezze a Spittelau szemétégető és távfűtő erőmű külsejét, de amikor ígéretet kapott, hogy a hőerőmű a legmodernebb környezetbarát technológiával lesz felszerelve és 6000 lakást fog fűteni, mely lakások szemete amúgy további forrása lenne a környezetszennyezésnek, Hundertwasser elvállalta a munkát.

 Szemétégető-Spittelau

 Épületeit könnyen felismerhetjük az egyéni stílusjegyekről, s különleges díszítőstílusról. A színek és formák, a burjánzó alakzatok a természet színeire és formáira rímelnek.

 Gruga-Németország

 Az Egyesült Államokban, a Napa Valley-ben található Quixote Winery az egyetlen amerikai Hundertwasser épület.


A Rogner Bad Blumua Hotel Ausztriában található. Zöld tetők, ívelt formák, színes homlokzatok és arany tornyok jellemzik e művészi épületet a földek és rétek között.


 Ötlet, szellem és vidámság mindenhol, a legváratlanabb helyeken és legapróbb részletekben is.

 Green Citadella

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése