2013. március 8., péntek

Egy igazi gyöngyszem - PATAKI TILES




Azoknak, akik a tavaszi első napsugarak beköszöntével máris a lakásfelújításon törik a fejüket, szeretnék bemutatni egy igazán különleges, egyedi, otthonteremtő lehetőséget.


Legnagyobb sajnálatomra, "sorozatgyártott" világunkban már nem divat a kétkezi munka, nincsenek igazán jó, nagy tudású mesterek, így ha a gép nem tudja, akkor sajnos nem kapjuk meg, amit elképzeltünk magunknak. Szerencsére, azért akadnak igazi kuriózumnak számító kivételek is, mint a bemutatásra kerülő PATAKI TILES.


Ezek a szívet melengető gyönyörűségek egy Szeged melletti kerámia-manufaktúrában készülnek, Pataki Mátyás álmodja meg, és teszi őket valóssággá. Pataki Mátyás nem tanult keramikusnak. Édesapja ismert festőművész, ő eredetileg szobrász akart lenni, dolgozott is egy ideig egy kőfaragó vállalatnál. Aztán a kőről átnyergelt a fémre, és ezüstműves tanuló lett az Állami Pénzverdében, végül pedig fémműves és fémipari formatervezőként végzett az Iparművészeti Főiskolán.
Egy nap kapott egy XV. századi intarziás csempét, azzal a kérdéssel, hogy tudna-e hasonlót csinálni, és próbálkozások során beleszeretett a csempe készítésbe.





Minden egyes darab kézzel készül, kézi szerszámokkal csiszolva, kemencében égetve. Még a mázak árnyalatait is Mátyás keveri ki, így egy-egy darabot több tucatszor is kézbe vesz, míg elkészülnek, és természetesen nem találni köztük két tökéletesen egyforma darabot.





 Pontosan ez az, ami a különleges, egyedi felületet adja, ettől lesz igazán emberi és otthonos egy lakás.



 A már elkészült sorozatokon kívül vállalják nem szabványméretű csempék elkészítését, mintadarabokat készítenek a megrendelő által kért színekkel-mintákkal, hogy azok biztosan megfeleljenek az elképzelésnek.Ha a megrendelő igényli, műhelyükben adott méretre elkészítik az összeállítást, a mozaikokat hálóra installálva szállítják.







Szeged mellet, Újszentivánon, előzetes telefonos egyeztetés után van lehetőség műhelylátogatásra.
Budapesten a Diderot interior design üzletben a Paulay Ede utcában forgalmazzák a csempéiket, valamint a Rokfort építészeti stúdióban a Zoltán utcában és Londonban Chelsea-ben a King's Road 583-ban levő üzletben is árulnak Pataki Tiles csempét.



Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése