2013. március 23., szombat

Húsvéti előkészületek - Tojásfestés kreatívan


A tojás az élet újjászületésének, a termékenységnek legősibb jelképe. Bármilyen kicsi is, képes a világegyetem nagyságát s az élettelenből az élőbe való átmenet rejtélyét jelképezni. Fontos szerepe van a húsvéti étrendben is, de a tojások színezése, díszítése is régi korokra nyúlik vissza. A leggyakrabban használt szín a piros, mivel annak védő erőt tulajdonítottak, egyes feltevések szerint pedig Krisztus vérét szimbolizálja. A tojásfestés szokása, s a tojások díszítése az egész világon elterjedt.


 Magyarországon a festett, díszített tojás ajándékozása elsősorban a húsvéti locsolkodáshoz kapcsolódik. A díszített tojások festésének formái, a minták elrendezése tájegységenként változott. A nálunk leggyakrabban használt minták geometrikusak. A tojást hosszanti vonalakkal két, majd négy mezőre osztották. Ezt rámázásnak nevezik. Az így kialakított, majdnem háromszögletű mezők alkotják a geometrikus vagy virágdíszítés kereteit.


A díszítéshez olvasztott viaszt használhatunk, melyet akár egy hurkapálca vagy ecset segítségével is felvihetünk a tojásokra. Ezután színezzük a tojásokat, száradás után pedig egy éles késsel, vagy hajszárítóval eltávolítjuk a viaszt.


Kevésbé bátraknak jó lehetőség a szalvéta technika. Itt először a tojást színezzük, majd utána következhet a díszítés.


Figyeljünk arra, hogy lehetőleg világos színre fessük a tojást, mivel egy sötét alapszínen nem fog látszódni a minta.


Türelmesebbek készíthetnek akár mozaik mintás tojást is.


Különleges hatást érhetünk el, ha néhány helyen betekerjük a tojást spárgával, esetleg gumiszalagokkal, és ezután tesszük a festő vízbe.


 Néhány színes gomb, és egy ragasztópisztoly segítségével is igazán egyedi hímes tojásokat alkothatunk!


Krónikus időhiányban szenvedők pedig egyszerűen foghatnak egy filctollat...

 ...esetleg némi matricát...




 ... színes fénymásolópapírt...



... és a legvidámabb húsvéti tojások gazdái lehetnek.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése